Een huis kopen? Let hier op!

Een huis kopen is iets om maanden naar uit te kijken. Toch brengt het vaak ook veel spanning met zich mee en is een fout al snel gemaakt. Het is daarom van groot belang dat je zorgt voor de juiste voorbereiding. In dit artikel worden er een aantal tips gegeven die jij kunt toepassen bij het kopen van een woning.

Kies de juiste buurt

Wanneer je wilt verhuizen is het essentieel dat je vooraf goed nadenkt over de buurt waarin je wilt wonen. De buurt bepaalt namelijk voor een groot gedeelte het uiteindelijke woongenot. Investeer hier voldoende tijd in en houd rekening met diverse zaken. Als je bijvoorbeeld kinderen hebt wil je dat zij in een veilige buurt opgroeien. Daarnaast is het ook prettig om goed contact te hebben met je buren. Als er dan iets is, dan kun je altijd terecht bij de buren. 

Vergelijk het aanbod en betaal niet te veel

Als je een mooi huis op het oog hebt is het verstandig om te kijken naar wat er nog meer wordt aangeboden in dezelfde buurt. Kijk of de vraagprijs realistisch is. Dit doe je door te kijken naar de bedragen waarvoor soortgelijke woningen kortgeleden zijn verkocht. Door hier kritisch in te zijn kun je erg veel geld besparen. Het is ook slim om online op zoek te gaan naar verschillende huizen. Funda is hiervoor bijvoorbeeld een goede website. Hier kun je verschillende huizen vergelijken met elkaar.

Weet wat je koopt

Als je gaat verhuizen is het belangrijk dat je weet waar je aan toe bent. Kijk daarom vooraf goed naar wat je tot je beschikking hebt. Zo is het bijvoorbeeld sterk aan te raden om vooraf een digitale kadastrale kaart te gebruiken. Aan de hand van deze kaart kun je bepalen wat de mogelijkheden zijn qua tuin en bijvoorbeeld een eventuele uitbouw. Kadasterdata is eenvoudig te vinden en erg gemakkelijk te begrijpen. Dit is een openbare website, heb jij dus interesse in een huis? Dan kun je gemakkelijk online de informatie opvragen. Let wel op dit kan maar een x aantal keer.

Kies de juiste makelaar

Als je eenmaal alles overzichtelijk in kaart hebt gebracht en weet wat je wilt, is het belangrijk om de juiste makelaar te kiezen. Kies een makelaar die goed kan onderhandelen en weet wat er in de markt speelt. Hiermee kun je erg veel geld besparen en sneller in je droomhuis trekken. Een goede makelaar hoort zichzelf meer dan terug te verdienen. Ga daarom niet zomaar met een makelaar in zee, maar plan eerst bij diverse makelaars een gesprek in. Stel enkele vragen en bepaal aan de hand van de antwoorden die worden gegeven wie jou het beste kan helpen. 

Houdt de gunfactor in de gaten

Iets wat ook erg meespeelt in de verkoop van een huis is de gunfactor. Als iemand bijvoorbeeld alleen is en een villa wilt kopen en er biedt ook een groot gezin op. Dan is de kans erg groot dat het gezin dit huis krijgt. Zij zijn immers met meer en voor hen is het vaak moeilijker om een ander goed huis te vinden.

Plaats een reactie