Wandtegels en vloertegels leggen

Wandtegels leggen is best een pittige klus welke je goed moet voorbereiden. Daarom hebben wij hier voor jou een goede video uitgekozen die stap voor stap verteld hoe je het kunt doen. Nog een klus tip van ons:

  1. Zorg ervoor dat de uitwendige hoeken van het wand- tegelwerk bestaan uit tegels met een geglazuurde kant. Met een uitwendige hoek bedoelen we de zijkant van een wand die niet aansluit op een andere wand, waardoor de zijkant van de tegels zichtbaar is.
  2. Maak de voegen niet groter dan 3 mm. Laat de voegen 24 uur drogen. Was ze vervolgens in met voegmortel. Werk de naden goed af.
  3. Vul de inwendige hoeken niet met een voegmortel. Gebruik hiervoor een schimmelwerende siliconenkit. Met een inwendige hoek bedoelen we de hoek die ontstaat als twee wanden haaks op elkaar aansluiten. De hoek loopt over de hele lengte van de twee aan- sluitende wanden.

Hoeveel wandtegels heeft u nodig?

Meet om te beginnen nauwkeurig de oppervlakte die je wilt betegelen en bereken het aantal benodigde m2. Denk ook aan de extra m2 voorraad en houd rekening met breuk- en snijverliezen. Controleer bij aankoop of elke verpakking een gelijk tint-nummer heeft. Voor de voegdikte kun je kiezen uit voegkruisjes van 2 of 3 mm. Gebruik voor uitwendige hoeken tegels met geglazuurde zijkanten.

Aantal tegels per m2

  • 15x15cm44stuks
  • 15 x 20 cm 34 stuks
  • 20x20cm25stuks
  • 20x25cm20stuks
  • 30x30cm11stuks
  • 40x40cm6stuks

Zelf tegelen

Zelf vloer tegels leggen is wel een klus die wat tijd van je vergt. Zeker als je het nog niet eerder gedaan hebt, kan het een pittige klus zijn. Maar het resultaat is dan ook geweldig! Want je kunt zo zelf bepalen hoe je het wilt hebben.

  • Tegel altijd eerst de vloer en pas daarna de wand. Het mooiste en beste is als de wandtegels tot op de vloer komen, zowel voor de waterdichtheid als de afwerking .

Plaats een reactie