Wat te doen bij betonschade

Omdat betonnen funderingen stijf zijn, gaan deze in de loop van de tijd barsten vertonen. Wanneer je kleine scheurtjes in de muren of het plafond ziet, hoef je je geen zorgen te maken. Meestal kunnen kleine scheurtjes in de fundering geen kwaad. Grote scheuren kunnen echter een gevaar vormen, omdat deze op betonrot kunnen duiden en laten zien dat er veel beweging is in de fundering. Dit kan schadelijke gevolgen hebben voor de structuur van je huis. Het is daarom van groot belang om grote scheuren altijd te repareren en verdere betonrot te voorkomen voordat de schade zich verder uitbreidt in het huis. 

Wanneer moet je scheuren repareren?


Vind je scheuren in de fundering van meer dan zes centimeter breed? Laat de fundering van je huis dan onderzoeken door een civiel ingenieur. Deze kan bekijken waar de schade vandaan komt, of er sprake is van betonrot en hoe ernstig de schade is. Duiden de scheuren op betonrot of ernstige schade aan de fundering? Raadpleeg dan een bodemingenieur die je kan helpen bij het bedenken van de meest efficiënte oplossing. Een betonvloer repareren of het herstellen van ernstig beschadigde muren zijn vaak het vakwerk van een expert.

Hoe repareer je kleine scheuren?


Omdat beton meegeeft, uitzet en krimpt bij temperatuursveranderingen, zal je voor reparaties van betonrot en andere funderingsschade altijd een product moeten gebruiken dat elastisch is. Gaat het om een scheurtje smaller dan drie centimeter? Dan kan een vinylbetonpleister vaak voldoende zijn.
Volg de volgende stappen om zelf een kleine betonscheur te repareren:
1. Maak de ondergrond goed schoon.
2. Meng de betonnen patch tot er een dunne pasta ontstaat. Meng hierbij altijd maar een kleine hoeveelheid per keer omdat de pasta snel uitdroogt. Om het product meer elasticiteit te geven, meng je het droge poeder met latex in plaats van water.
4. Maak de scheur nat met water en smeer vervolgens de pasta in de scheur met een spatel. Met een troffel schraap je overtollige pasta weg en werk je de reparatie netjes glad af. Dit is vooral belangrijk bij een betonvloer repareren, omdat het vloeroppervlak op hetzelfde niveau moet blijven.
5. Maak het gereedschap en de emmers gelijk schoon wanneer je klaar bent, omdat de pasta die er in zit snel opdroogt. 

Hoe repareer je grote scheuren?

Voor grote scheuren in de fundering van meer dan zes centimeter breed dien je altijd een ingenieur raad te plegen. Deze zal kijken naar de beste opties voor het herstellen van beschadigde muren of een betonvloer repareren. Dergelijke scheuren zullen gerepareerd moeten worden door een betonexpert.
Is er echter sprake van grote scheuren die niet structureel zijn? Dan kun je deze zelf opvullen met een latexkit die gemaakt is met siliconen of polyurethaankit. Zorg eerst dat de ondergrond goed schoon is en dat je losse stukken weghakt met een voorhamer en beitel. Met het kitpistool pomp je de kit in de scheur. Besproei de kitpleister twee keer per week met een beetje water om het herstelproces te versnellen en barstjes in de pleister te voorkomen.

Plaats een reactie